
Het Taurosprogramma
De zoektocht naar een nieuw icoon voor de Europese wildernis
Het Taurosprogramma is een initiatief van Stichting Taurus. Wij zetten onze kudde runderen en paarden in voor natuurbeheer en natuurbegrazing. Tot 2008 gebruikten we de meest zelfredzame rassen van dat moment, Schotse hooglandrunderen en Exmoorpony's. De huidige runderrassen zijn echter niet de optimale grazers voor grotere Europese wildernisgebieden. Zeker niet als daar ook wolven leven. Sinds 2008 werken we daarom aan een beter aangepast runderras, beter geschikt voor zijn huidige en toekomstige rol.
Het oerrund
Verreweg de beste keuze voor de Europese wilde natuur zou het oerrund geweest zijn, de wilde voorouder van al onze runderen. Het dier heeft meer dan 250.000 jaar in Europa geleefd. Het oerrund is echter sinds 1627 uitgestorven, vooral door jacht, habitatverlies en verdringing door gedomesticeerde runderen. Het oerrund was een sleutelsoort voor de Europese biodiversiteit. Honderden planten- en diersoorten konden alleen overleven in de voetsporen van die enorme kuddes grazers. Het beeld zoals we dat kennen van de Afrikaanse steppen. Maar dat niet alleen, het (oer-)rund is ook hét icoon voor Europa. De mythe van de Griekse god Zeus die vermomd als stier de Phoenicische maagd Europa verleidt, is de mythe over het ontstaan van Europa.
Europese wildernis
Ook de Europese natuur raakt steeds verder versnipperd. Daarom wordt er gewerkt aan Natura2000, het netwerk van onderling verbonden Europese natuurgebieden. Maar dat is niet voldoende. Ook daarbuiten gaat de teloorgang verder. Jaarlijks wordt 1 miljoen hectare landbouwgrond verlaten door boeren met hun dieren. Daarmee verdwijnt ook veel biodiversiteit: de soorten van open gebieden hebben geen kans.
Rewilding Europe wil dit tij keren. Een Europees initiatief om tien grote voorbeeldgebieden van 100.000 ha te ‘re-wilden'. Maar dat kan alleen als ook de oorspronkelijke hoofdrolspelers weer op het toneel verschijnen. Het oerrund was er een van, een van de belangrijkste. In gebieden van Rewilding Europe zijn veel runderen en paarden nodig. Heel veel. En gezien de ruige omstandigheden is er een geloofwaardige vervanger nodig van het oerrund. Dat moet de Tauros worden.
Het Tauros-programma wil het oerrund 2.0 ontwikkelen: de Tauros. Een runderras dat uiterlijk niet te onderscheiden is van het voormalige oerrund, maar zich ook in de moderne omstandigheden kan handhaven. Uiteindelijk willen we dat er naast het rund als landbouwhuisdier, weer een echt wild rund is, dat in staat is vorm te geven aan de nieuwe Europese wildernis.
Een wetenschappelijke benadering
Het oerrund is dood, leve het rund! De oerrunderen mag dan uitgestorven zijn, de genen van het oerrund leven voort: in al onze gedomesticeerde runderen. Op sommige wilde plekken in Europa zijn nog runderrassen aanwezig met veel kenmerken van het oerrund. Weliswaar zijn ook deze rassen gedomesticeerd, maar ze zijn steeds gebruikt om de ploeg te trekken. Daarmee is er niet zoveel aan de bouw veranderd.
Het wetenschappelijke begeleidingscommissie van het Taurosprogramma identificeerde de meest veelbelovende voor het fokprogramma. Dat doen we op grond van de best beschikbare wetenschappelijke kennis en met een multidisciplinair team. Het team bestaat uit experts op het gebied van genetica, ecologie, moleculaire biologie, archeologie, archeozoölogie, geschiedenis, en oerrund- en fokexperts.
Genetica speelt een belangrijke rol in het programma. Inmiddels kennen we het gehele genoom van het oerrund (zoals dat ook voor de Neanderthaler ontrafeld is). Daarmee kunnen we de nakomelingen van het programma genetisch screenen op overeenkomsten met het oerrund. En daarmee het fokprogramma versnellen. Het is alleen erg duur en zonder subsidie kunnen we slechts een deel van onze ambities waarmaken. Maar we weten al dat de rassen die we gebruiken een grote gelijkenis hebben met het oerrund.
Organisatie
Sinds 2011 werken we samen met de andere organisaties zoals Rewilding Europe, het Duitse Auerrindproject en stichting Ark. Doel van deze samenwerking is om onze kennis te delen en natuurlijk om de Tauros de plek te laten innemen die het oerrund ooit vervulde: als sleutelsoort en icoon van de Europese natuur. Het eigenlijke fokprogramma is in 2009 gestart en de eerste resultaten zijn veelbelovend.
Hoewel we goed op weg zijn, kunnen we onze ambities niet waarmaken zonder externe financiering. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan kunt u contact met ons opnemen. Wat we naast enthousiasme en bevlogenheid en kuddes in ontwikkeling kunnen bieden is een enorme publiciteit. Het Tauros Programma heeft met name internationaal zeer veel publiciteit opgeleverd met publicaties in the New Yorker, Science, Time Magazine, National Geographic magazine, Spaanse, Italiaanse, Belgische en Nederlandse dagbladen. En recent speelden we een rol in een documentaire van ARTE over rewilding. Zie hier de film.
Actueel
International documentaire: The return of the aurochs
We are very proud! Our Tauros plays the leading role in the international documentary 'The return of the Aurochs'. This documentary, made by the Austrian filmproducer ScienceVision, will be broadcasted by ARTE in 24 countries this year. The film shows the story of the return of the aurochs to Europe.
International footage
The new film is inspired by the book 'The aurochs, a living legend' and tells the enchanting story of the Tauros in a compelling way with beautiful images from all over Europe. Filmmaker Michael Schlamberger has visited several places in Europe where the Tauros roams freely, including Velebit Mountains, one of Rewilding Europe's flagship areas for large-scale wildlife restoration.
Seen the film?
You may be the lucky one who has already seen the movie. Do you have any questions or comments or do you want to contact us for more information about our Foundation and Tauros Programme? Feel free to contact us.
Watch here the trailer of the film.
We keep you poste
The broadcast schedule is not yet known, but we will keep you posted. Follow us on Linkedin and Instagram
Leer de taal van de tauros
Wat kun je leren van de oren van de tauros? Want deze runderen geven ons voortdurend signalen af. Maar om die te kunnen lezen en te duiden was onderzoek nodig vond Stichting Taurus. De stichting schakelde de hulp in van studenten en hoogleraar taalwetenschappen, Leonie Cornips. Voor hun onderzoek filmden de HAS studenten Veerle Basten, Anne Janssen en Marissa Arts urenlang de taurossen om te kunnen zien op welke manier deze dieren communiceren met elkaar en de mens in hun leefgebied.
Het radioprogramma Vroege Vogels sprak met de studenten en de hoogleraar in het natuurgebied Keent. Luister mee.
Eerste Nederlandse boek over rewilding
In het boek Rewilding in Nederland, samengesteld in opdracht van het ministerie van LNV, geven diverse auteurs onder redactie van Koen Arts, Arjen Buijs en Liesbeth Bakker, hun visie op de ecologische, bestuurlijke en maatschappelijke discussies rond deze steeds populairdere vorm van natuurbescherming. In het boek houden Ronald Goderie en Harald Hirschhofer een betoog voor de Tauros. Europa, zonder deze kroonprins van de rewildinggebieden, zou volgens hen een gemiste kans zijn. Het boek is aangeboden aan de Tweede Kamer.
Nederland. Een land waar bijna alles gepland en geordend is volgens regels. Is hier wel plek voor rewilding? Klimaatverandering en wereldwijd soortenverlies vragen om offensieve strategieën voor natuur- en milieubescherming. Een veelbelovend voorbeeld is rewilding: het geven van meer ruimte aan natuurlijke processen, zoals het beschreven wordt in het eerste Nederlandse rewilding-boek.
Op pagina 97-107 betogen Ronald Goderie en Harald Hirschhofer aan de hand van een bespreking van het Taurosprogramma, dat oerrunderen zeer belangrijk zijn voor rewilding. Door op zoek te gaan naar eigenschappen van het oerrund in gedomesticeerde runderrassen en door het gericht kruisen van dieren van verschillende rassen probeert het Tauros-programma het oerrund zo dicht mogelijk te benaderen. Het programma moet het mogelijk maken dat op termijn deze wilde grazers een bijdrage kunnen leveren aan wilde landschappen waarin de biodiversiteit zich herstelt.
Het boek is gratis te downloaden via deze link
Oerrunderen uit Brabant zorgen door heel Europa voor biodiversiteit
Onder deze titel stond op 23 november in het digitaal magazine Nature Today, een interssant interview met Ronald Goderie, ecoloog en oprichter/directeur van Stichting Taurus. "De natuur kan prima zonder de mens. Maar dan moet wel alles kloppen. Groot genoeg en met de onderliggende natuurlijke processen", aldus Goderie in het interview.
Lees hier het volledige interview
Weer transport van Taurossen uit Keent naar Kroatië
Dinsdag 27 oktober is er weer een groep van 20 Taurossen overgebracht van Nederland naar de Likavallei in Kroatië om daar een bijdrage te leveren aan een grotere biodiversiteit. Daarmee komt het totaal dit jaar overgebrachte runderen op 40. De nieuwe groep van 20 dieren gaat de daar al bestaande kudde van 140 Taurossen versterken. De runderen zijn afkomstig uit het natuurgebied Oude Maasarm in Keent. Dit uiterwaardengebied van Brabants Landschap is de kraamkamer van het Taurosprogramma.
De runderen zijn vierde en vijfde generatie Taurossen en gaan in Kroatië door natuurlijke begrazing ervoor zorgen dat de biodiversiteit hersteld wordt en in stand blijft. Zoals op veel plekken in Europa verdwijnt ook daar het open landschap en staan veel soorten die daarbij horen onder druk. In de gebieden van Rewilding Europe zijn veel runderen en paarden nodig. Heel veel. En gezien de ruige omstandigheden is er een geloofwaardige vervanger nodig van het oerrund. Het project in Kroatië wordt de komende tijd vergroot tot enkele duizenden hectares.
Met de versterking van de kudde in de Likavallei komt het doel van het Taurosprogramma – vrij levende kuddes wilde runderen in grote natuurgebieden – weer een stap dichterbij.
Het oerrund, een icoon voor Europa
Het rund was niet altijd de melk- of vleeskoe zoals we die nu kennen. Nog niet zo lang geleden was het een imposant wild dier dat in enorme kuddes door Europa trok: het oerrund. Het oerrund was een sleutelsoort voor de Europese (en Aziatische) biodiversiteit. Honderden planten- en diersoorten konden alleen overleven in de voetsporen van die enorme kuddes grazers. Zoals dat nu nog plaatsvindt op de Afrikaanse savannes. Het was een groot en imposant wild dier, maar uiteindelijk niet opgewassen tegen een dodelijke mix van bedreigingen: de efficiënte jachttechnieken van onze voorouders en habitatverlies doordat zijn leefgebied in beslag werd genomen door landbouwhuisdieren.
Europese wildernis
Steeds meer mensen in Europa trekken naar de stad. Jaarlijks wordt 1 miljoen hectare landbouwgrond verlaten. Verlaten dorpen, oprukkende bossen. Zonder een alternatief zoals natuurlijke begrazing verdwijnt daarmee veel biodiversiteit: de soorten van open gebieden hebben geen kans.
Rewilding Europe wil dit tij keren. Een Europees initiatief om tien grote voorbeeldgebieden van 100.000 hectare te ‘rewilden'. Maar dat kan alleen als ook de oorspronkelijke hoofdrolspelers weer op het toneel verschijnen. Het oerrund was er een van, een van de belangrijkste.
In de gebieden van Rewilding Europe zijn veel runderen en paarden nodig. Heel veel. En gezien de ruige omstandigheden is er een geloofwaardige vervanger nodig van het oerrund. Stichting Taurus werkt samen met Rewilding Europe om de kuddes Taurossen te leveren die daarvoor nodig zijn.
Het Taurosprogramma
Stichting Taurus wil het rund weer zijn rol als wilde soort en als vormgever van wilde landschappen en biodiversiteit teruggeven. Een icoon voor de Europese natuur. Dat gebeurt vanaf 2008 met het Taurosprogramma. De Tauros moet de hedendaagse vervanger worden van de wilde voorouder van alle runderen: het oerrund.
Belangrijke rol Taurosrund in tv-serie Europe’s New Wild
Vanaf woensdag 9 september is op de tv-zender Nat Geo Wild, wereldwijd de zesdelige tv-serie ‘Europe’s New Wild’ te zien over Europa’s wilde natuur. In de 2e aflevering ‘The Missing Lynx’, te zien op woensdag 16 september, wordt uitgebreid ingegaan op natuurlijke begrazing. Daarin speelt de Tauros – het wilde rund dat Stichting Taurus ontwikkelt – een hoofdrol. De aflevering is opgenomen in de ruige Coa-vallei in noord-oost Portugal waar een kudde Taurossen een bijdrage levert aan het herstel van het halfopen landschap. En daarmee aan de biodiversiteit met gieren, wolven en de Iberische lynx. De Tauros is een belangrijke diersoort in het Europees programma Rewilding Europe, dat bedoeld is tot terugkeer van wilde natuur in de Europese natuurgebieden.
TV-serie Europe’s new wild
De documentaireserie Europe’s New Wild wordt wereldwijd uitgezonden door Nat Geo Wild. Deze prachtige documentairereeks, geproduceerd door Rewilding Europe en Off the Fence, vertelt het inspirerende verhaal van het herstel van de wilde natuur op het Europese continent. In 6 afleveringen laat de serie de spectaculaire heropleving zien van de natuur in de meest gevarieerde en adembenemende landschappen van Europa. Met een enorm wereldwijd bereik wil Europe’s New Wild bijdragen aan de bewustwording van en de steun voor de comeback en rewilding van Europese dieren in het wild vergroten. De serie wordt uitgezonden in meer dan 45 talen en bereikt minstens 140 miljoen gezinnen.
Rol van de Tauros
In de 2e aflevering, The missing Lynx, wordt ook uitgebreid stilgestaan bij natuurlijke begrazing (‘natural grazing’) en de rol van onze wilde runderen, de Taurossen in wilde Coa vallei in noordoost Portugal. Deze aflevering is te zien op woensdag 16 september, vanaf 21.00 uur op Nat Geo Wild.
Het gehele uitzendschema voor Nederland ziet er als volgt uit:
* Return of the Titans, woensdag 9 september, 21.00 uur
* The Missing Lynx, woensdag 16 september, 21.00 uur
* Saving Europe’s Bears, woensdag 23 september, 21.00 uur
* Europe’s Amazon, woensdag 30 september 21.00 uur
* The Scavengers Return, woensdag 7 oktober 2020
* Land of Snow and Ice, woensdag 14 oktober.
Trots op belangrijke bijdrage Tauros
De opnames voor de documentaireserie zijn gemaakt in de gebieden van Rewilding Europe. In verschillende van die gebieden lopen inmiddels Tauros-kuddes. “Elke aflevering vertelt een ander verhaal, maar de serie heeft één gemeenschappelijk thema: de terugkeer van prachtige Europese dieren in het wild, wilde natuur en de positieve impact van opnieuw verwilderen op de biodiversiteit. Ik ben heel trots dat onze Taurossen daarin een heel belangrijke bijdrage leveren. De Tauros is voorbereid om zich te handhaven in de wilde naturgebieden en vervult daar zijn rol, zoals in deel 2 van de serie te zien is, Het geeft ons het vertrouwen dat we met ons Taurosprogramma een heel eind op de goede weg zijn”, aldus Ronald Goderie, directeur Stichting Taurus.
20 Taurosssen op weg naar Kroatië
Vrijdagmorgen 28 augustus 2020 is er vanaf de locatie bij natuurgebied Oude Maasbocht Keent – het gebied waar Stichting Taurus de begrazing verzorgt voor Brabants Landschap - een groep van 20 Taurossen op internationaal transport gegaan naar de Likavallei in Kroatië. Die vallei maakt deel uit van de Rewilding Europe Area Velebit. De groep van 20 dieren gaat de daar al bestaande kudde van 120 Taurossen versterken.
De runderen zijn vierde en vijfde generatie Taurossen en met hun inbreng leveren ze een belangrijke bijdrage aan het Tauros-fokprogramma. De dieren gaan in Kroatië door natuurlijke begrazing ervoor zorgen dat de biodiversiteit hersteld wordt en in stand blijft. Zoals op veel plekken in Europa verdwijnt daar het open landschap en alle soorten die daarbij horen. Het project wordt de komende tijd vergroot tot enkele duizenden hectares.
In de loop van september/oktober 2020 zal er nog een tweede groep volgen. Het Taurosprogramma – met zijn roots in de gemeente Oss – levert daarmee een belangrijke bijdrage aan Europees natuurherstel. En het doel van het programma – vrij levende kuddes wilde runderen – komt weer een stap dichterbij. Stichting Taurus is er trots op.
Taurosprogramma in tv-serie De Toren
Vanaf zondag 16 juni is het tv-programma De Toren te zien. Een avontuurlijke zesdelige documentaireserie over verhalen achter de grootste natuurhistorische schatten van Nederland. In de derde aflevering van de serie, Schepping, komt het Taurosrund uitvoerig in beeld als het gaat om het terugfokken van uitgestorven dieren die eens leefden op de plek waar nu de Noordzee is. Ronald Goderie van Stichting Taurus belicht in Keent het doel en de werkwijze van het Taurosprogramma. Uitzending: vanaf 16 juni elke zondag om 21.10 uur op NPO 2
Kijk hier voor de derde aflevering.
Taurosprogramma in documentaire Arte over Rewilding Europe
De Europese televisiezender Arte belicht in een boeiende documentaire het belang van de terugkeer van wilde natuur en wilde dieren in de Europese natuurgebieden. In de film komt Ronald Goderie van Stichting Taurus uitgebreid aan het woord (vanaf 28 min. 20) over het Taurosprogramma, bedoeld voor het terugfokken van het Europese oerrund. Kijk hier voor de film.
The Tauros programme
The search for a new icon for European wilderness
The Tauros Programme started as an initiative of the Taurus foundation (Stichting Taurus), a private Dutch organization using feral cattle and horses in nature management and natural grazing schemes. Up to 2008 the foundation was using the hardiest breeds at that moment, serving their ecological role at best, such as Scottish highland cattle and Exmoor ponies. However, with regard to cattle, none of the current breeds is the optimal grazer for wilderness areas, especially not with big predators around such as wolves, in the bigger European wilderness areas. So since 2008 the Taurus foundation has been working on a better adapted breed, better suited for its current and future role.
The Aurochs
By far the best choice for European wild nature would undoubtedly be the Aurochs. The animal has survived for more than 250.000 years in Europe. However the Aurochs has gone extinct. In ecological terms it only recently (in 1627) died out, because of habitat loss and overhunting. The Aurochs was an impressive animal, a natural icon for Europe. The myth of the Greek god Zeus seducing the virgin Europa in the form of an Aurochs bull is at the base of Europe. And very important: the Aurochs also played a key role for Europe's biodiversity, greatly impacting on the vegetation where it lived. Hundreds of plant and animal species developed in co-evolution with the vast herds of these Europe's heaviest land mammals and other large grazers.
European Wilderness
In the near future European nature will be more and more interconnected in an Ecological network. Rewilding Europe is an initiative aiming at the rebuilding of the 'Natural heart of Europe'. Its goal is to 'rewild' ten large European areas. A rebuild natural heart of Europe needs its key role players. The Aurochs was one of them, in fact one of the most important. So for complete rewilded areas a credible substitute will be needed. That's were the Tauros Programme comes in. The programme is aiming at a near 100 % substitute for the Aurochs: the Tauros, a bovine breed that will be indistinguishable from the former Aurochs. Now is the time to make a choice for a truly wild bovine that once again can roam around in the (new) European wilderness.
A Scientific approach
The Aurochs may be gone, luckily, the descendants of the Aurochs survived and in the millions, but as domesticated cattle. Among them - in remote corners of Europe - some 'primitive' breeds: breeds with a lot of the characteristics of the former Aurochs. The Tauros programme identified the most promising ones for a breeding programme. The breeding is done on a broad scientific foundation with a multidisciplinary team. The team includes experts on genetics, ecology, molecular biology, archaeology, archaeozoology, history, as well as Aurochs and breeding experts. Genetics play an important role in the programme. Recently parts of the genetic code of the Aurochs have been unravelled. This opens the door to comparison of the breeding results on a genetic level as well. The genetic comparison is a major research line in the programme.
Organization
From 2008 on the Taurus foundation has been in the lead. Since 2011 we cooperate with the Ark foundation to populate an area in the southern parts of the Netherlands with a group of Tauroses. In November 2012 the Taurus foundation and Rewilding Europe signed a strategic partnership agreement. Goal of this cooperation is to re-populate large European rewilded areas with wild bovines again. You can read more about the joint initiative on the site ofRewilding Europe . One of the goals is that by the year 2020 herds of Tauroses roam around in a number of European rewilded areas.
The actual breeding program started in 2009 and the first results look very promising. The international media responded in a positive way and we have featured in for instance Time Magazine, National Geographic magazine and in Spanish, Italian, Belgian and Dutch national papers. Although we are well on our way, the programme still needs additional funding. If you are interested you can contact us.
