
De runderen van Taurus
Verschillende rassen
Met trots stellen we u voor aan onze runderen. Stichting Taurus werkt in zijn begrazing met verschillende rassen. In de beginfase waren dit Schotse Hooglanders en Galloways. Inmiddels heeft Taurus afscheid genomen van haar Galloways omdat zij niet voldoende zelfredzaam zijn, onder andere door veelvuldige problemen bij het kalveren. Tegenwoordig zijn er naast de Schotse Hooglanders ook het Spaanse Tudanca en Sayaguesa-rund en de uit Italië afkomstige Maremmana-runderen te vinden in de gebieden waar Taurus de begrazing verzorgt. Dit alles ingegeven door de visie dat een zelfredzaam rund in een wilder wordende Europese natuur een must is. Bovendien heeft Stichting Taurus zich tot doel gesteld om oude runderrassen te behouden en is een programma gestart om het oerrund terug te fokken: de Tauros.
Schotse Hooglander
De Schotse Hooglander heeft zijn waarde bewezen. Al meer dan 20 jaar wordt dit rund ingezet in begrazingsprojecten in Nederland. Schotse Hooglanders hebben nog verschillende primitieve kenmerken en zijn in staat veel vetreserves op te slaan in hun weefsels. Andere primitieve eigenschappen zijn dat ze kleine kalveren hebben en dus nauwelijks geboorteproblemen kennen. Ook langzame jeugdgroei en een late geslachtsrijpheid zijn primitieve kenmerken. Daardoor kunnen ze goed overleven onder barre omstandigheden. De Schotse Hooglander is 'gehard' om onder moeilijke omstandigheden te overleven en in staat om op schrale terreinen uit de voeten te kunnen. De kuddes van Taurus zijn de afgelopen jaren ook 'harder' geworden. Individuen die niet in staat zijn zichzelf te handhaven worden uit de kudde geselecteerd. Dat betekent dat de kuddes steeds minder problemen opleveren.
Tudanca en Sayaguesa
De uit Spanje afkomstige eeuwenoude en primitieve runderrassen Tudanca en Sayaguesa zijn in Nederland relatief nieuw. De Sayaguesa is een zeer zeldzaam ras dat ten westen van Salamanca voorkomt en in zeer schrale omstandigheden kan overleven. Het is een groot ras, met verschillende kenmerken die het oerrund ook had. De Tudanca stamt uit iets noordelijke streken langs de Baskische kust en is met name geschikt vanwege de vorm en de omvang van de horens. Beide rassen zijn en worden nog steeds als trekdier gebruikt. Het zijn dus zeer rustige rassen.
Maremmana
Het Maremmana ras is een afstammeling van de Podolische langhoornvee groep. De Maremmana heeft een grijze tot zwarte vacht. Stieren kleuren donkerder zwart terwijl koeien lichter gekleurd zijn. Net als in andere rassen van Podolica afkomst, zijn de kalveren bij de geboorte reebruin van kleur. Na een half jaar verkleurt het bruine uit naar meer zwart of grijs, al naar gelang het geslacht van het dier. De hoorns zijn lang tot 100 cm en hebben een typische halve maan vorm bij de stieren en de koeien hebben liervormige horens.
De Maremmana primitivo heeft een indrukwekkende lichaamsbouw, wat de volwassen dieren een zeer solide en robuust uiterlijk geeft. De dieren komen uit de moerassen en bergachtige gebieden van Midden-Italië, dat maakt dat ze met schraal voedsel kunnen omgaan. Naast deze eigenschappen kunnen ze goed tegen winterweer en hebben ze nooit problemen met afkalven.
Tauros
Over de opvolger van het Oerrund, de Tauros, kunt u alles lezen in het boek "Het oerrund, een levende legende". Op de site over het Tauros Programma kunt u nog meer achtergrond informatie vinden. Veel interessanter is het natuurlijk om de Taurossen in de natuur en dus in het "echt" te zien. Kom naar Keent of Herpenduin en beleef het zelf. Begin 2015 kunt u ook ons Infopunt in Keent bezoeken. Hier wordt u op allerlei manieren nog verder geïnformeerd over onze runderen, het Tauros Programma en de prachtige natuur in deze oude maasarm. In vele opzichten een uniek project. Regelmatig worden hier ook excursies georganiseerd.