
Actueel
Dekstier wengebied Maashorst noodgedwongen vervangen
De taurosdekstier van het wengebied van de wisenten in De Maashorst moet plaatsmaken voor een andere stier. Deze keuze hebben wij moeten maken, omdat de stier half tam gedrag ontwikkelde doordat bezoekers te veel toenadering zochten tot het dier.
Gedragsregels essentieel voor behoud wild karakter
In het natuurgebied worden bezoekers met toegangsborden welkom geheten in het leefgebied van de grote grazers. Bezoekers zijn te gast en hen wordt gevraagd zich aan de gedragsregels te houden. Afstand houden en het zeker niet aaien en voeren van de dieren zijn daarbij erg belangrijk. Deze regels zijn er uit voorzorg voor de veiligheid van de mens, maar vooral ook voor het behoud van het wilde karakter van de dieren. Van nature houden wilde grazers afstand van mensen Maar als ze te dicht benaderd of gevoerd worden, kunnen ze half tam gedrag gaan vertonen en uit zichzelf bezoekers gaan benaderen. Dit gedrag is niet wenselijk, omdat het bezoekers beangstigt en tot onveilige situaties kan leiden voor mens en dier.
Stier werd gevoerd en geaaid
De stier in het wengebied had zijn vaste plek langs het raster van het wengebied. Daar zocht hij graag de connectie op met de stieren aan de andere kant in het centrale begrazingsgebied. Maar door de aanwezigheid van het raster dachten veel bezoekers op een veilige manier dichtbij de stier te kunnen komen. Hier werd hij regelmatig gevoerd en probeerden mensen hem aan te raken. Doordat de stier gevoerd werd, benaderde hij mensen op te korte afstand en vertoonde half tam gedrag. Stichting Taurus heeft daarom moeten besluiten om het dier te verwijderen.
Een pijnlijke beslissing
Het dier was al 4 jaar de dekstier van het gebied, maar had nog veel langer kunnen blijven, zonder genetische problemen in de kudde. Maar door zijn leeftijd is hij niet te herplaatsen in een andere kudde. Het niet naleven van de gedragsregels leidt nu tot het afmaken van de stier.
Binnenkort wordt er een nieuwe stier in de kudde geplaatst. Een stier die van nature afstand houdt van bezoekers. We hopen dat de bezoekers in het vervolg altijd afstand houden en geen contact zoeken met de dieren, zodat we dit kunnen voorkomen.
Blauwtong
Sinds september 2023 heerst er blauwtong in Nederland. Dit is voor het eerst sinds 2006 en 2007, toen de laatste uitbraak plaatsvond. De huidige uitbraak grijpt snel om zich heen en lijkt oncontroleerbaar. Voor dit serotype-3 bestaat nog geen goedgekeurd vaccin. Het blauwtongvirus is niet te bestrijden met antibiotica.
Alle herkauwers zijn vatbaar voor blauwtong, met name schapen en in mindere mate runderen. Het virus wordt verspreid door knutten. Er is voor zover bekend geen directe overdracht van dier op dier. Als gevolg van het warme najaar, blijven de knutten nog wel even actief. Het is de verwachting dat de uitbraak zal uitdoven wanneer de temperatuur daalt en/of vorstperiodes aanbreken.
Symptomen bestaan uit hoge koorts, aanmaak van veel slijm en kwijlen, veel liggen, niet eten en stram lopen. Uiteraard zijn wij en onze vrijwilligers in het veld extra alert op signalen van deze aard.
Gezien dat er geen actieve behandeling tegen blauwtong mogelijk is, behandelen wij deze ziekte als alle andere. Wij verwachten door de hogere natuurlijke weerstand van onze dieren minder verliezen en/of zichtbare ziekteverschijnselen. We behandelen niet preventief. Wij verlenen zorg waar nodig om onnodig lijden te voorkomen en met zicht op herstel, maar we gaan uit van de zelfredzaamheid van het dier.
Grote grazers in de winter
Buiten is het ijskoud, maar wij zitten lekker warm binnen met een warme trui achter de kachel en kijken door het raam naar de sneeuw buiten. Maar hoe zit het eigenlijk met al die dieren buiten in de natuur, zoals bijvoorbeeld de grote grazers in veel natuurgebieden? Hoe gaan zij om met dit winterse weer? In volgend artikel in 5 vragen en antwoorden een beeld van grote grazers in de winter.
Lees verder
Voorzieningen voor grazers vanwege extreem winterweer
De blizzard is min of meer uitgeraasd en we zijn druk doende om – zoals altijd - onze dieren in kritische perioden te verzorgen. Niet alleen langs de Waal, waar de zeldzame combinatie van hoogwater en extreem winterweer maakt dat de ruimte ineens heel beperkt is, maar in al onze terreinen.
En ja, het is koud, maar onze dieren zijn daarop gebouwd, het belangrijkste is dat ze voldoende voer hebben (en daar zorgen we voor). Onze kuddes hebben ook de Elfstedenwinter van 1997 prima doorstaan. Schotse hooglanders zijn aangepast aan overleven op de Schotse Hooglanden en hebben een dikke wintervacht. En zolang kalveren bij hun moeder kunnen drinken en beschutting kunnen vinden dan doorstaan ook kalveren van Schotse hooglanders dit weer. Waar nodig hebben we inmiddels extra voorzieningen getroffen, zoals een stapeling van grote pakken hooi, beschutting en voer ineen.
We weten ook dat er op sociale media commotie ontstaat. We hebben – toegespitst op die plekken – een objectieve dierenarts gevraagd naar het welzijn van de dieren te kijken. Deze heeft geconcludeerd dat de dieren prima verzorgd zijn en er geen verdere acties nodig zijn op dit moment.
Mocht het op enig moment vanwege de weersomstandigheden nodig zijn toch dieren te verplaatsen, zullen we dit uiteraard doen. Speciaal voor dit doel hebben we voor de komende weken stalruimte gereserveerd. In principe halen we dieren liever niet uit hun natuurlijke kudde en familieverband, omdat dat ook een forse ingreep betekent met consequenties voor het welzijn van de dieren. Maar waar het echt nodig is, grijpen we – op advies van een dierenarts, maar ook op eigen initiatief – in. We houden de situatie verder nauwlettend in de gaten.
Extra zorg voor onze grazers in deze winterweek
We gaan een stevige winterperiode tegemoet met veel sneeuw en vorst. Onze runderen en paarden zijn daar goed op voorbereid, met een dikke wintervacht en extra vetreserves. En juist in een winter met sneeuw hebben grazers het meest effect. Ze eten dan ook bast, knoppen en twijgen zodat de gebieden gevarieerd en open blijven.
Wij zijn ook voorbereid. Onze medewerkers houden de dieren extra in de gaten en we voeren ze tijdig bij als dat nodig is. Ook zorgen we voor voldoende drinkwater, mochten ze vanwege de vorst niet bij het drinkwater kunnen. Dan gaan we wakken hakken. Een aantal van onze runderen en paarden is overigens vanwege de hoge waterstanden uit voorzorg verplaatst naar hoger gelegen gebieden.
Maar ook voor onze dieren is dit pittig. Ze kunnen er tegen, maar ze hebben wel rust nodig, zodat ze geen energie verspillen. Bezoekt u het winterwonderland met onze grazers – en natuurlijk is dat prachtig – dan vragen we wel om extra rekening met de dieren te houden. Meer nog dan anders: gun de dieren de ruimte en laat ze zoveel mogelijk met rust. Zo komen de dieren deze periode goed door. Ziet u desondanks een dier waarvan u denkt dat het in problemen raakt – onze toezichthouders zijn niet 24/7 in het terrein - laat het ons weten met een mailtje naar meldingen@stichtingtaurus.nl. We gaan er dan direct op af.
Onze wilde grazers
Ruim twintig jaar deskundige en eerlijke natuurontwikkeling
Al meer dan twintig jaar geleden zag Taurus in, dat de natuur in Nederland steeds meer onder druk zou komen te staan en dat natuurontwikkeling met natuurlijke, wilde begrazing als belangrijk middel het tij zou kunnen doen keren. Met recht kunnen we zeggen dat we ons na een pioniersfase hebben ontwikkeld tot een gerespecteerde samenwerkingspartner als het gaat om duurzame jaarrondbegrazing met wilde grazers en het dedomesticeren van landbouwdieren. Hiermee creëren we zowel toeristisch als economisch aantrekkelijke natuurgebieden.
Puur, echt en oorspronkelijk
Als experts in duurzame begrazing streven we ernaar de natuur weer te laten zijn zoals het bedoeld is: puur, echt en oorspronkelijk. Wij maken met innovatieve oplossingen het verschil. Hierdoor wordt de natuur en biodiversiteit beter in stand gehouden. Maar ook worden lege gebieden door natuurlijke begrazing weer maatschappelijk en toeristisch aantrekkelijk. Door het terugbrengen van de authentieke natuur door wilde grazers wordt de recreant en natuurliefhebber een unieke beleving geboden.
Innoveren en ondernemen
Taurus heeft de afgelopen jaren bewezen dat zij innovatiekracht kan combineren met ondernemingslust. Met hart voor de natuur en de gedreven werkwijze staat Taurus garant voor inspirerende projecten. Voor ons is het niet meer dan logisch dat we (bewezen) kwaliteit en duurzame oplossingen combineren. We verbeelden uw dromen, maar nog belangrijker we verwezenlijken ze voor en met u.



