Stichting Taurus

experts in begrazing

Home / Begrazingsprojecten overzicht / Regio Tilburg
  • Experts in begrazing
    • Begrazing op maat
    • Begrazing in rivierenland
    • Kosten effectieve begrazing
  • Begrazingsprojecten
    • Regio Tilburg
    • Zuid Oost Brabant
    • Havengebied Rotterdam
    • Maasgebied Noord Oost Brabant
    • Herperduin
    • Maashorst
    • Noord Limburg
    • Oude Maasarm Keent
    • Amsterdamse Bos
    • Het witte veen
    • Gelders rivierengebied
    • Grenspark kempen-broek
  • Wilde grazers
    • Runderrassen
    • Paarden
    • Tauros Programme
    • Boek Het oerrund, een levende legende
  • Over Taurus
    • ANBI gegevens
    • Anderen over Taurus
    • Contact
    • Informatiecentrum Keent
    • Partners
    • Wildrundvlees
  • Berichten
  • Home

Regio Tilburg

Huis ter Heide

Genieten van rust en uniek natte heidegebied

Landgoed Huis ter Heide: variatie en stilte
Dit gevarieerde natuurgebied ligt tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Met zijn vennen, glooiende akkers, gevarieerde loof- en naaldbossen en een landhuis uit 1864 heeft het elke natuurliefhebber iets te bieden. Het gebied is op de paden toegankelijk per fiets en te voet. Huis ter Heide is een waar paradijs voor rustzoekers, want stadsgeluiden en snelwegoverlast dringen zelden door in dit unieke stukje Brabantse natuur.

Plan Lobelia
Dankzij de inspanningen van Natuurmonumenten met Plan Lobelia, wordt het gebied steeds mooier. Het belangrijkste streven is de ongerepte natte heide, die hier vóór 1940 lag, terug te krijgen. Wandel door het gebied en geniet van de afwisselende natuur, loop over het landgoed en het vlonderpad en zeker weten dat u vele riet-, zang en watervogels zult ontdekken.

Schotse Hooglanders en vogels spotten
Ook kunt u oog in oog komen te staan met de ruim 100 Schotse Hooglanders van Taurus die hier in twee kuddes zorgen voor een betere bodemstructuur en variatie in de begroeiing. Bi nnen krt wordt de kudde terug gebracht tot 70 runderen.
Op open plekken groeien kruiden en struiken. In de bossen laat Natuurmonumenten oude bomen staan en dode bomen mogen blijven liggen. Dat is niet voor niets. Dood hout trekt insecten aan, die weer een lekker hapje zijn voor allerlei vogels, waaronder de grote bonte, de groene en de zwarte specht.

https://www.youtube.com/watch?v=eVJ8L5ZsVH0

Plan Woudspoor
Met plan Woudspoor wordt Huis ter Heide straks verbonden met het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Daarmee wordt dit landgoed deel van één van de belangrijkste, grootste en mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant.

Op zoek naar een rustige natuurervaring?
Kijk dan bij Natuurmonumenten voor meer informatie of download een van de wandelingen in het gebied.

Dongevallei

Natuur in de stad

De Dongevallei: beek als natuurlijke ruggegraat
Midden in de VINEX-wijk Reeshof in Tilburg-west ligt de Dongevallei. Een 40 hectare groot natuurgebied met de beek Donge als ruggegraat. De Dongevallei vormt de ecologische verbinding tussen de natuurgebieden rondom het Wilhelminakanaal en de zuidkant van Tilburg. In de vallei is ruimte gemaakt voor een meanderende nevenstroom van de gekanaliseerde Donge. Het gebied is een afwisseling van poelen, schrale graslanden, wilgen- elzen en berkenbosjes, aaneengeschakeld door de Donge en haar zijtakken. De natuur heeft volop geprofiteerd van de veranderingen.

Begrazing met Schotse Hooglanders
Sinds 2001 wordt het gebied begraasd door een klein aantal Schotse Hooglanders van Taurus. De dieren lopen er het hele jaar buiten zonder te worden bijgevoerd. Vanaf 2007 is Stichting Taurus niet alleen verantwoordelijk voor de uitvoering van de begrazing, maar ook voor het toezicht en het onderhoud van het raster in opdracht van de gemeente. Dat doen we samen met de mensen die dat altijd al deden. Stichting Taurus is het eerste aanspreekpunt voor de begrazing in het gebied. Heeft u vragen neem dan gerust contact met ons op.
Meer weten?
Wilt u meer weten over dit interessante natuurontwikkelingsproject? Kijk dan op de website van de KNNV werkgroep Dongevallei als u meer over dit interessante gebied wilt weten. Hier kunt u tevens nieuwsbrieven met informatie downloaden.

Blaak West

Het gebied ligt noordelijk van de woonwijk ‘De Blaak’ en was door de gemeente Tilburg aanvankelijk bestemd als mogelijke bouwlocatie.  Uit bodemkundig onderzoek bleek echter dat de bodemgesteldheid onder deze weilanden een zwakke schakel was in de bescherming voor de drinkwaterwinning in het gebied.  Dit waren de belangrijkste factoren voor de gemeente Tilburg af te zien van bebouwing van het gebied.

In 2000 zijn de gronden door de gemeente Tilburg in eigendom overgedragen aan de N.V. TWM en is door het bedrijf een aanvang gemaakt met het herstellen van de natte venstructuren. Hierdoor zal op termijn een half-open landschapstype ontstaan met duidelijke natte structuren ten behoeve van vooral vogels en amfibieën.

11 Schotse hooglanders van Stichting Taurus begrazen sinds mei 2002 het gebied Blaak-West. De hooglanders moeten het gebied zijn natuurlijke karakter teruggeven.

Ooit liepen in Blaak-West oerrunderen. Die inmiddels uitgestorven dieren hielden het gebied open en zorgden met hun begrazing voor een goede ontwikkeling van flora en fauna. Schotse hooglanders lijken qua gedrag op het uitgestorven oerrund. De runderen zorgen er voor dat TWM, inmiddels onderdeel van Brabant Water,  het terrein niet meer hoeft te maaien. De beesten vinden in alle weersomstandigheden zelf hun voedsel. Bijvoeren is overbodig.

Blaak-West is inmiddels bij omwonenden een populair wandel- en fietsgebied.

Koolhoven-Buiten

 

Koolhoven Buiten is een bijzonder gebied in Tilburg. Het is een natuurgebied vlakbij een woongebied, waarin het riviertje De Donge is hersteld in zijn oorspronkelijke staat. Hiermee heeft de gemeente geïnvesteerd in het creëren van een natuurgebied aan beide oevers van deze stroom. De oevers naast De Donge zijn afgegraven, de grond is losgemaakt en natuurgebied De Dongevallei is ontstaan; een natuurgebied in de stad. Zaden die al honderden jaren onder de grond zaten zijn weer tot leven gekomen. Het natuurgebied staat vol bijzondere planten, welke bijzondere dieren aantrekken.

Met respect voor de natuur en al het leven dat zich hier bevindt is Koolhoven Buiten ontwikkeld. Nieuwbouw met een natuurgebied bijna in je achtertuin. Een plek waar veel te beleven valt en steeds nieuwe dingen te ontdekken zijn. Voor zowel jong als oud.

Er is een natuurlijke speeldernis voor de kinderen, er zijn educatiepaden die de bezoeker laat weten wat er te zien is in De Dongevallei en er grazen 4 Schotse Hooglanders van de Stichting Taurus.

 

 

Actueel

Nieuw leven in Koolhoven

De Schotse Hooglanders in het natuurgebied bij de wijk Koolhoven Buiten in Tilburg hebben sinds 26 februari gezinsuitbreiding. Katleen Feynaerts was toevallig net in de buurt en maakte dit mooie filmpje.
Voor degenen die het kalfje in het echt willen zien: vooral nu is het heel belangrijk ruim afstand te houden van moeder en kalfje.

 

 

 

Bewoners Koolhoven letten goed op hun buren

Bewoners van de Tilburgse wijk Koolhoven zijn trots op de 3 Schotse Hooglanders van Stichting Taurus die sinds 13 november 2018 grazen naast hun wijk.
 De grazers hebben veel belangstelling van de bewoners en foto' s zijn vaak te zien op social media. Er is zelfs een groepspagina voor de bewoners over de Hooglanders op Facebook.
Dat de bewoners ook bezorgd zijn over de dieren geeft bovenstaand bord aan, dat hangt aan de afrastering van het natuurterrein. Het bord is opgehangen door de bewoners zelf en zou de komende dagen eigenlijk bij elk gebied met grazers kunnen hangen. Ook onderstreept het bord de oproep van de toenmalige kuddebeheerder Stichting Taurus, Jan van Rossum. Hij doet een beroep om bij het afsteken van vuurwerk met Oud en Nieuw niet alleen te denken aan de omstanders, honden en katten, maar ook aan de runderen vlakbij. Die schrikken erg van vuurwerk en harde knallen en worden bang. "Steek het vuurwerk wat verder weg van het natuurterrein af en richt vooral niet uw vuurwerk richting het gebied waar de runderen en paarden grazen.", aldus Jan van Rossum.

 

Hooglanders voor Koolhoven Buiten in Tilburg

Drie Schotse Hooglanders van Stichting Taurus grazen sinds 13 november 2018 nabij de Tilburgse nieuwbouwwijk Koolhoven Buiten. Het natuurterrein waar ze lopen is onderdeel van het stadsdeel Reeshof waar al andere Hooglanders van Taurus grazen. Onder grote belangstelling van de wijkbewoners en pers openden wethouder Mario Jacobs. Leon Vromans, namens ontwikkelaar GEM Koolhoven, en Ronald Goderie van Taurus, de klep van de trailer. Ter plekke kregen de wildrunderen van de aanwezigen spontaan de namen Snuf, Snuitje en Snoetje. "Ze spreken al Tilburgs", volgens Goderie. De twee koeien en het kalfje hebben namelijk al elders in De Reeshof gegraasd. De begrazing met runderen vormt een belangrijk onderdeel van de planfilosofie achter de wijk: natuurbeleving dichtbij de woningen. (foto: Harold Spierenburg).
 Lees het verslag in het Brabants Dagblad van 14 november en bekijk het filmpje gemaakt door de toenmalige kuddebeheerder van Stichting Taurus, Jan van Rossum.

 

 

.

Stichting Taurus

U kunt ons bezoeken in ons Informatiepunt in Keent. Kijk op infocentrum Keent voor de openingstijden.

Voor noodmeldingen:
Stichting Taurus, 06 24482525

Het Tauros-programma is een initiatief van de Stichting Taurus.

website door pitstop.nu