De pony's van Taurus

Exmoor
De oorspronkelijke Europese soorten wilde paarden zijn uitgestorven. In natuurgebieden worden heden ten dage vervangers ingezet, meestal Koniks en inmiddels ook in toenemende mate Exmoor pony’s. Stichting Taurus heeft om gedragsredenen een voorkeur voor de Exmoor pony. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat de Exmoor rechtstreeks afstamt van het wilde type paard (woudtarpan) dat voorkwam in Noord- en West-Europa en wordt inmiddels beschouwd als de enige echte nazaat. Daarnaast is duidelijk geworden, dat deze pony vrijwel onveranderd is gebleven sinds de prehistorie en is hij te zien op rotstekeningen in onder andere de grotten van Lascaux. Nog een reden voor Taurus om voor de Exmoor te kiezen.

Ontstaansgeschiedenis
Iets over de ontstaansgeschiedenis van de Exmoor. Het Exmoor gebied in Zuid-West Engeland is eeuwenlang afgesloten geweest van externe invloeden. Er lopen al sinds mensenheugenis wilde pony’s rond in het huidige Exmoor national park en die werden goed beschermd. Ze werden niet gekruist met andere paarden- en pony-rassen. Instinctief hebben onze voorouders daarmee een zeer waardevol pony-ras in vrijwel onveranderde staat behouden. Uit historisch onderzoek, morfologisch onderzoek en recent DNA onderzoek, blijkt dat Exmoorpony's, als enige pony-ras, rechtstreeks afstammen van slechts één wilde voorouder: de Europese oerpony. De Exmoor heeft een skelet dat vrijwel identiek is aan skeletten van prehistorische paarden, ze hebben een overblijfsel van een vroeger voorkomende zevende kies en de vachtkleur is constant en is identiek aan tekeningen van prehistorische paarden in diverse grotten in Europa.

Zelfredzaam
De Exmoor is zeer geschikt voor natuurbegrazing. Ze hebben eeuwenlang geleefd onder natuurlijke omstandigheden. Ze zijn geheel zelfredzaam en kunnen overleven in de natuur. En een voordeel is dat Exmoors van nature schuw zijn. Als ze worden benaderd door mensen, vertonen ze een natuurlijk wijkend gedrag. In Nederland met haar druk bezochte natuurgebieden is dat een enorm pluspunt.

_DSC1229.JPG


Behoud uniek ras
Taurus heeft zich aangesloten bij het Nederlandse Samenwerkingsverband Exmoor Pony. In dat samenwerkingsverband komen natuurinstanties samen, die de waarde van de Exmoor inzien en zich aan hebben gesloten bij de Britse Exmoor pony stamboekvereniging. Doordat de Exmoor een sterk bedreigd pony-ras is, draagt Stichting Taurus met haar kuddes bij tot het behoud van deze unieke pony.