Grensoverschrijdende natuurbeleving

Kempen~Broek: genieten van groot en eigenzinnig natuurgebied met indrukwekkende grazers
Op de grens van Belgisch Limburg, Nederlands Limburg en Noord-Brabant ligt het uitgestrekte natuurgebied Kempen~Broek. U kunt zich vast voorstellen dat dit restant van een groot moerasgebied in het verleden een geliefd toevluchtsoord was voor smokkelaars. Al twintig jaar wordt er hier gewerkt aan de versterking van natuur en recreatie. Met de gebiedsontwikkeling in het Kempen~Broek die ARK Natuurontwikkeling in opdracht van de Provincie Limburg realiseert, worden nieuwe stappen gezet om losse natuurgebieden met elkaar te verbinden en waardevol water daarbinnen beter vast te houden.

Voor ieder wat wils
Nu heeft het voor iedere natuurliefhebber en recreant van alles te bieden. Moerassen, stuifduinen, bossen, heide, beekvalleien en landbouwgebieden vormen vandaag de dag het afwisselende beeld van Kempen-Broek. Het is de ideale plek om ruimte en stilte te ontdekken. Via de bewegwijzerde routes kunt u in uw eigen tempo en op eigen wijze genieten van het landschap en de natuur. Voor elke fietser, wandelaar, ruiter, menner en moutainbiker is er een aanbod op maat. 

Het gebied staat tevens garant voor allerlei mooie en interessante ontmoetingen met vogels, insecten en zoogdieren. U kunt er de geelgors of de grauwe klauwier ontdekken, ongeveer vijftig soorten libellen vinden, maar ook bevers en het edelhert spotten. 

Indrukwekkende en bijzondere grazers 

Tungelroysebeek_KB.jpg
Siendonk_west2.jpg

Op diverse plekken kunt u kuddes Taurossen van Stichting Taurus tegen komen. Een bijzonder rund en beoogde opvolger van het oerrund. Op de site van het Tauros Programma leest u meer over deze imposante dieren. Ook de Maremmana Primitiva kunt u in Kempen~Broek ontmoeten. Eind 2014 heeft Taurus een kleine kudde van dit oude Italiaanse runderras tijdelijk in het gebied losgelaten. Stichting Taurus tracht een fokprogramma tot behoud van dit natuurras op te zetten. Enerzijds om levend materiaal beschikbaar te houden om het Tauros Progamma bij te sturen, anderzijds om dit bijzondere rund over enkele jaren te kunnen terugzetten in Italiaanse natuurgebieden.

 

Film 'Taurosproject in Kemperbroek' gemaakt door Gerard Stals.

Meer weten?
Wilt u meer weten over dit prachtige gebied en het zelf beleven? Download hier de brochure en kom langs!