Genieten van rust en uniek natte heidegebied

Landgoed Huis ter Heide: variatie en stilte
Dit gevarieerde natuurgebied ligt tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Met zijn vennen, glooiende akkers, gevarieerde loof- en naaldbossen en een landhuis uit 1864 heeft het elke natuurliefhebber iets te bieden. Het gebied is op de paden toegankelijk per fiets en te voet. Huis ter Heide is een waar paradijs voor rustzoekers, want stadsgeluiden en snelwegoverlast dringen zelden door in dit unieke stukje Brabantse natuur. 

Huisterheide3.jpeg
Huisterheide1.jpeg

Plan Lobelia
Dankzij de inspanningen van Natuurmonumenten met Plan Lobelia wordt het gebied steeds mooier met als belangrijkste streven de ongerepte natte heide, die hier vóór 1940 lag, terugkrijgen. Wandel door het gebied en geniet van de afwisselende natuur, loop over het landgoed en het vlonderpad en zeker weten dat u vele riet-, zang en watervogels zult ontdekken.

Schotse Hooglanders en vogels spotten
Ook kunt u oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders van Taurus die hier in twee kuddes zorgen voor een betere bodemstructuur en variatie in de begroeiing. Op open plekken groeien kruiden en struiken. In de bossen laat Natuurmonumenten oude bomen staan en dode bomen mogen blijven liggen. Dat is niet voor niets. Dood hout trekt insecten aan, die weer een lekker hapje zijn voor allerlei vogels, waaronder de grote bonte, de groene en de zwarte specht.

 

Plan Woudspoor
Met plan Woudspoor wordt Huis ter Heide straks verbonden met het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Daarmee wordt dit landgoed deel van één van de belangrijkste, grootste en mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant.

Op zoek naar een rustige natuurervaring?
Kijk dan bij Natuurmonumenten voor meer informatie of download een van de wandelingen in het gebied.