Onverwachte natuur in Rotterdamse haven

Het Geuzenbos: 's werelds grootste schepen en runderen samen
In het Rotterdamse havengebied vindt u op leidingenstroken, wegbermen, veiligheidszones en nog niet bebouwde terreinen tal van wilde plantensoorten en wemelt het van de vlinders en sprinkhanen. Zo ook in het Geuzenbos, waar op de leidingenstrook de stijve ogentroost, duizendguldenkruid en blauwvleugelsprinkhanen huizen.

Natuurlijk bosbeheer 
De bomen van het Geuzenbos zijn aangeplant tussen 1985 en 1988 en hebben dus allemaal dezelfde leeftijd. In het bos is veel natuurwinst te behalen door meer openheid en licht op de bodem te creeëren. Met de hand wordt de komende winters het bos gedund. In combinatie met de knaag- en schilactiviteiten van runderen en paarden ontstaat er op termijn een opener bos waar het voor veel planten en dieren goed toeven is. Bosplanten en jonge bomen en struiken komen dan vanzelf terug zodat het bos soortenrijker wordt en een betere leeftijdsstructuur krijgt.

geuzenbos3.jpg

Taurossen
In het Geuzenbos kunt u de opvolger van het Oerrund, de Tauros, tegenkomen. Majestueuze runderen die het gebied begrazen. De Tauros is een zelfredzaam dier en is winterhard, zodat u ze het hele jaar kunt bewonderen. Hoewel de kuddes niet gevaarlijk zijn, adviseren we u om toch niet al te dichtbij te komen. Vooral wanneer er kalfjes bij lopen en u een hond bij u heeft. De dieren beschermen zichzelf en hun jongen net zoals u dat doet! Om interacties tussen de halfwilde Koniks, die ook in dit gebied lopen, en rijpaarden te voorkomen is het voor ruiters met hun paarden niet toegestaan het gebied te betreden.

geuzenbos1.jpg
geuzenbos2.jpg

Bereikbaarheid
Het Geuzenbos is het hele jaar vrij toegankelijk, zowel overdag als 's nachts, ook buiten de paden. Stevig schoeisel is aan te raden. Honden mogen mee, mits ook deze voldoende afstand (minstens 25 meter) houden tot de aanwezige dieren.
Het Geuzebos is bereikbaar met OV: Vanaf Metrostation Spijkenisse Centrum bus 103 of 113 van Connexxion richting Rockanje (deze gaan via Brielle en Oostvoorne). Uitstappen op de 1e bushalte na het binnenrijden van Oostvoorne (Brielseweg). Vanaf deze haltes naar de Noordweg lopen en deze uitlopen richting Kruiningergors. Vlak vóór- en bij het viaduct van de E218 het fietspad en de rijbaan oversteken en het tallud op klimmen (grashelling). Je komt dan op het fietspad uit dat langs het Geuzenbos loopt. Loopafstand ca. 1 tot 1,5 km.